EHBZ – Eerste Hulp Bij Zwangerschap 

Oké, je bent voor de eerste keer zwanger. Een positieve test in je hand en misschien je partner al verteld. Maar wat nu?  
Het eerste waar wij aan dachten was de huisarts, maar na een snelle Google sessie kwam al gauw naar boven dat je die lekker links kan laten liggen. We hebben in dit geval niets aan de huisarts. 

Hoe maakte jij je zwangerschap bekend?

  1. Op zoek naar een verloskundige 

Er zaten verschillende verloskundigen praktijken in mijn wijk, waaronder één in mijn gezondheidscentrum. Maar die trok mij echt niet. Had geen zin om omringd te zijn door zieke bejaarden en schimmelig afgebladderd behang. Uiteindelijk vond ik een hele mooie praktijk, waar ik na even grondig onderzoek online mij heel fijn bij leek te voelen. En dit werd bevestigd door de vriendelijke toon aan de telefoon en ook al ben ik uiteindelijk overgedragen naar het ziekenhuis, deze praktijk bleef contact met mij onderhouden.  

2. Bedenken wanneer je familie & vrienden gaat inlichten

Mijn eerste ingeving was meteen het van de daken te schreeuwen, ik kon het niet geloven en moest het nieuws met iemand delen. Het was zo groots, zo onmogelijk om in te houden. Maar, dit toch gedaan. Ik wilde eerst weten of alles goed was na “de vitaliteitsecho”. (Onze baby bleek wel al héél vitaal, dus uiteindelijk de bekendmaking toch zo snel mogelijk gedaan). Voorpret = leuk. Maak er een speciaal momentje van om het te delen met je naasten.  

3. Alle handige Zwangerschapsapps downloaden 

Mijn favoriet was Zwangerschap+. Onze baby liep meestal ook gelijk met deze lengtes en gewichten die werden vermeld in de app of liep erop voor en daarnaast is de baby die de groei laat zien erg schattig. Dan heb je de 24baby app, deze baby is een beetje eng, maar de artikelen zijn erg nuttig. Ook heb je hier een forum bij, mocht je ervan houden, om met andere zwangeren te kletsen. Dan onmisbaar: Zwangerhap –want wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap en daarnaast kreeg ik via mijn kraamzorg de app Babybalance, met hele handige, educatieve video’s over jezelf voorbereiden op de baby. 

4. De hele dag met zwangerschap bezig zijn 

De moeheid sloeg op een gegeven moment toe. Ik viel op random plekken in huis, in slaap. Kwam niet meer van de bank af... Dus wat doe je dan? Alle films en series kijken die te maken hebben met zwangerschap. (Daarnaast heb ik ook heel SATC en GoT weer opnieuw gekeken, gewoon voor de leuk). Een aantal tips van mij zijn: 
Look Who’s Talking (YouTube) 
Look Who’s Talking Now (YouTube) 
Fatherhood (Netflix) 
What to Expect When You’re Expecting (Netflix) 
Jane the Virgin (Nu nog op Netflix) 
Workin’ Moms 
4 Handen op 1 Buik (NPO app) 
Meer dan Verwacht (NPO app) 

5. Leg herinneringen en momenten vast 

Je hebt je telefoon bijna altijd bij je, dus waarom zou je deze niet af en toe eens gebruiken. Schrijf op in je notities hoe je je voelt per week, koop bijvoorbeeld een 9 maanden boek om alles in te registreren, maak video’s en foto’s van jezelf, je ervaringen en het proces van je zwangere buik. Het klinkt misschien als een gedoe en totaal niet als prioriteit, vooral als je kotsmisselijk bent, helemaal kapot en toch wel denkt dat je het gaat onthouden... Dat ga je dus niet. Cherish the memories, voordat je spijt krijgt.  ✿