Pressure, Pressure!

Maybe you hate it, maybe you love it. Geen likes meer op Instagram. Of nou ja, we kunnen de likes bij anderen niet meer zien, maar van onze eigen posts nog wel. Wat ik hiervan vind? Ik ben natuurlijk voor! Dit haalt namelijk de o zo beruchte pressure van Instagram af!

Misschien ken je het wel, een foto die je zelf supertof vond, zet je online, je wacht gespannen af… En je krijgt maar 20 likes. Zal je ‘em dan maar verwijderen? Niemand vond hem namelijk leuk. Behalve dan je tante, je moeder, die ene vervelende buurvrouw, je beste vriendinnen en je nichtje. Ja en of die nou meetellen? Die vinden namelijk altijd alles leuk aan je. Dat betekent dat je eigenlijk maar 15 likes hebt gekregen en van die 15 likes, zitten er ook nog eens 6 spamaccounts tussen… Je nieuwe outfit, je spetterende make-up look en die toffe locatie… Allemaal voor niks.

En dus haal je die geweldige foto er weer af en voel je je slecht, omdat niemand de foto net zo leuk vond als jij zelf. Je kijkt op de pagina van een influencer, echt? Zij, met die foto krijgt zoveel likes? Waarom dan! En zo begint het vergelijken van jezelf met een ander. 
Hoe fijn is het dat anderen deze likes niet meer kunnen zien, het zal dan puur en alleen gaan om de content die je upload. Dat betekent dat Instagram een fijnere omgeving zal worden, zonder druk en zonder stress. Je kunt eindelijk die leuke of inspirerende quote delen of een foto van de omgeving, zonder dat anderen zien dat je er maar zo weinig likes op krijgt.

Misschien geef je helemaal geen hol om likes en post je sowieso altijd wat je zelf wilt. Good for you! Dat is een sterke karaktereigenschap, je niet laten leiden door wat anderen doen of denken is heel knap. Het zal je uiteindelijk ook een stuk gelukkiger maken!

 Leuke plek ook, om in janken uit te barsten. Had er vast leuk uit gezien, ik jankend terwijl ik een hamburger in m’n mond prop.

Social Media is hoe je het went of keert: stressvol. Constant je telefoon erbij pakken, even scrollen: je hersenen krijgen geen momentje rust. Ik merk het zelf ook, zit ik slecht in mijn vel? Dan merk ik dat ik uren op Social Media rond kan blijven hangen en dus werkt dat in een vicieuze cirkel, kijken wat een ander doet, me vervelen, niet productief bezig zijn en stressen om volgers en likes, daardoor raak ik steeds minder lekker in mijn vel.

Gelukkig doe ik dat bijna niet meer, een stuk vaker leg ik mijn telefoon weg, leef ik in het moment en merk ik hoe fijn het eigenlijk is om even zonder telefoon te zijn. Ik post wat ik wil en af en toe post ik ook niks. Heel vroeger ging ik de straat op, speciaal om foto’s te maken voor Instagram. Nu kan het mij niks meer schelen, ik post alleen als ik een foto heb. Dat vind ik ook een stuk “echter”. Ik hou van real!

eb2d868fffa5310cc83964cf229f5609.jpg

Over real zijn gesproken, een weekend geleden scheelde het een haar, of ik had een nervous breakdown, middenin de Mc Donalds van Schiphol. Leuke plek ook, om in janken uit te barsten. Had er vast leuk uit gezien, ik jankend terwijl ik een hamburger in m’n mond prop.

Ik appte mijn moeder met het feit dat ik overwerkt was, veel te veel klussen deed in een korte periode van tijd en ook nog eens verschrikkelijk moest haasten om mijn vlucht naar Engeland te halen, waar nog meer werk op mij zou wachten. Normaal ben ik heel rustig en nuchter en kan ik alles goed relativeren. Kom op, ik heb de leukste baantjes van Nederland! Hoe kan ik dan overwerkt zijn? Maar stiekem raakte ik ook een beetje bezorgd, wat ertoe geleid had dat ik mijn moeder überhaupt had geappt. Normaal hou ik alles namelijk voor mezelf.

Ik zag namelijk mijn T-shirt gewoon bewegen van de keiharde hartkloppingen die ik op dat moment had en ook had ik al 3 weken een zenuwtrek bij mijn oog. Later kon ik hier wel om lachen, ik leek wel op een tekenfilmfiguur met m’n gekke kwaaltjes. Maar goed, alles dus veroorzaakt door stress en als je eenmaal je hart lucht bij je moeder, dan moet je huilen.

Dat is nou eenmaal een feit.

Nu doe ik niet alleen maar “influencer” werk, zeker niet, mijn main job is niet een influencer zijn. Ik schrijf natuurlijk een boek op dit moment en dat boek schrijven geeft ook extra veel stress, de druk en timeline die daar achter zitten is zwaar en had ik onderschat. Sommige mensen doen wel járen over een boek schrijven en ik dacht: dat doe ik wel even! En dat terwijl ik ook nog probeerde mijn opleiding ‘Lifecoach’ af te ronden voordat mijn boek volgend jaar in de winkels ligt (PANIEK!). Waarschijnlijk gaat dat niet lukken, maar dat is ook oké, niet alles kan altijd in 1 keer gaan zoals jij dat wilt.

2019-11-12 01.01.18 1.jpg

Audities doen is weer een heel ander verhaal, ik hou van acteren, echt ik hou ervan. In de huid van iemand anders kruipen is gewoon heerlijk. Ik probeer dus mijn eerste acteerrol binnen te slepen. Maar audities doen? Dat vind ik een hel. Zenuwachtig alsof ik op het punt sta om in m’n nakie van een hoog gebouw af te springen, ben ik elke keer weer. De audities zelf gaan wel gewoon goed, maar de aanloop er naartoe… Daarmee maak ik mezelf gek.

Daarnaast help ik een groot skincare bedrijf ‘hannah huidcoach’ en de Miss Nederland organisatie met hun Social Media. Ik beheer de Instagram en Facebookpagina’s, begeleid de Miss Nederland in haar hele traject (zelfs met styling etc) en bedenk videoconcepten voor het skincare bedrijf op YouTube maar ook in combinatie met magazines. Bijvoorbeeld advertorials met &C, Wendy Online, 100% NL Magazine, noem maar op, ook schrijf ik vaak stukken voor blogs en websites voor hen. En dat alles bij elkaar, inclusief “influencer” klussen, dat is veel werk.

Gelukkig ben ik nu bezig om alles veel beter te managen en ook af en toe iets te laten schieten. Erover praten met familie, vrienden en mijn manager hielp ook al echt om de druk overal af te halen.

En dus, ga ik met frisse moed weer aan de slag! En jij? Heb jij wel eens last van stress? En wat vind je van het feit dat de Instagram likes gaan verdwijnen? ✿