"Oh Boy!"

“De vriendin van...”

Ben ik nou te feministisch en moet ik gewoon niet zo zeiken?

Daar komt een mailtje binnen via mijn management. Aan haar toon lees ik het al, waarschijnlijk niet echt iets wat ik wil doen. Mijn manager Mijke is echt mijn vriendin geworden, ze kent mij zó goed. Ze kan perfect inschatten wat ik wel en niet wil. Ik zie van welk magazine het mailtje afkomstig is. Tof! Hoezo zou ik dat dan niet willen?

Een heel mooi magazine, wiens redactie vraagt om een interview. Hoe cool is dat, inclusief fotoshoot, styling, make-up, noem maar op! Wie wil dat nou niet.

Totdat ik lees waar het interview over zal gaan.. Mijn liefdesleven. Of nee, als ik verder lees zie ik dat de vragen eigenlijk alleen over mijn vriend gaan. Puur en alleen over hem. De vragen lijken ook wel gewoon voor hèm bedoelt, is deze e-mail wel voor mij? Of is deze in het verkeerde postvak beland. Vragen als, hoe is het om een bekende en populaire vriend te hebben en opmerkingen als iedereen wilde hem, maar jij hebt ‘em! Jij bent de vriendin van!

Wauw.

“Het gaat niet om wat ik te vertellen heb, nee, het gaat puur en alleen om met wie ik een relatie heb.”

Een interview met mij, maar eigenlijk niet, het gaat om iemand anders. Timor dus. Hoe is hij als vriend, hoe is het om met hem te zijn. Goh, misschien kunnen ze ook gewoon via mij vragen hoe het met hem gaat.

“Joe Zoey, wat heeft T gister voor avondeten gegeten?”

Want ja, het gaat niet om wat ik te vertellen heb, mijn eigen ambities en dromen, niet wat ik doe, waar ik mee bezig ben. Nee, het gaat puur en alleen om met wie ik een relatie heb. Geen eigen identiteit in het interview, nope. Alleen de vriendin van.

En tuurlijk, ik ga nou eenmaal met een personality, maar ben ik daarom dan alléén de vriendin van geworden? Geen voormalig Miss Nederland, danseres, auteur of weet ik veel wat voor titels ik ook krijg. Het gaat alleen om met wie ik een relatie heb. Dat doet er namelijk toe, dat is het meest belangrijk aan mij. Alsof we een Siamese tweeling zijn. Of ben ik nou te feministisch en moet ik gewoon niet zo zeiken haha.

Maar lezen we ooit wel eens de man van? Ik geloof het niet.

DSC_6610.jpg

Lachend om al die online onzin

Maar soms wel moeilijk om te negeren hoor!

Begrijp mij niet verkeerd, ik bèn ook Timor zijn vriendin en hij is mijn vriend. Maar om een heel interview te wijden aan wat de ene beter zelf kan vertellen dan de ander, slaat natuurlijk nergens op. Stiekem moet ik ook een beetje lachen. Zijn er “BN’ers” die dit interview wel zullen doen?

Tuurlijk, je bent hartstikke trots op je partner, je bent gelukkig en bouwt samen aan een toekomst. Maar dat betekent niet dat je niet meer je eigen persoon bent. Dat je je eigen identiteit verliest, niet meer je eigen leven hebt, of zelfs maar voor een ander gaat praten. Wat ook een toegevoegde factor is, is dat iedereen al weet dat Timor niet over zijn privé leven praat en het dus zo via mij proberen. (I see what you did there!)

Natuurlijk wist ik al van tevoren dat dit soort dingen zouden gebeuren, wat dan ook meteen de reden is waarom ik bijna nooit heel opvallend een foto plaats met mijn vriend. (Hij komt natuurlijk wel veel voor in mijn vlogs, vaak in mijn stories en af en toe in een insta carrousel).  Maar in Nederland vindt iedereen het altijd belangrijker om te weten met wie je in bed ligt, dan om te weten welke ambities je hebt. En dat wil ik omzeilen.

Als vrouwen hebben we vaak nog steeds een achterliggende positie. Hoe tof zou het zijn als mensen wel zouden willen weten wat jij wilt bereiken in het leven, je lopende projecten, de drijfveer achter je ambities?

Wie ik dan ook als voorbeeld zie is Kelly Weekers (wist je dat zij ook Miss Nederland is geweest?). Zij wordt namelijk vaak “beschuldigd” van het feit dat zij haar succes alleen door haar man te danken heeft. Terwijl zij zó ontzettend slim en inspirerend is en keihard heeft gewerkt voor waar ze nu is. Maar alsnog, schuiven (bepaalde) mensen al je harde werk af op je “bekende” man. Ik hou ervan hoe zij daarmee omgaat. Denk ook dat wij allemaal op die manier om moeten gaan met de negatievere opmerkingen van mensen. Fuck it and live your life!

Of ik dit allemaal kan voorkomen door niet zo veel over Timor online te plaatsen, natuurlijk niet. Liefde en relaties, daar smult iedereen van. Het is bijna populairder dan het kijken naar schattige of grappige kattenfilmpjes. En ik weet dat jullie ook het liefst alles zouden willen weten, maar van jullie kan ik het hebben. Van de pers niet. Daarom kies ik er vaak wel voor om Timor in mijn YouTube videos te laten zien. Mijn echte trouwe volgers volgen die namelijk!

update_timor_zoey.jpg

Ik vind de pers ook gewoon lastig. Kijk maar eens naar mijn zogenaamde “relatie” met Waylon, die in de media kwam zo’n 3 jaar geleden. Ze vertelden op TV en in de bladen dat we al een tijd zó ontzettend gelukkig waren met elkaar, dat ze blij waren dat we de liefde hadden gevonden en zeiden zelfs dat we elkaar hadden begroet met een romantische kus en ik een bezoek had gebracht aan zijn kleedkamer. WAT!! Ook nog eens heel fucked up om een vrouw die altijd keihard heeft gewerkt voor zichzelf en je nooit over een man hebt gehoord, op zo’n manier in het licht te zetten.

Die man had ik dus 1x ontmoet in het openbaar terwijl ik met mijn vriendinnen in het publiek van The Voice zat. Niet normaal eigenlijk, zoveel leugens publiceren, ik vond het dan ook ècht erg.
“Maar het hoort erbij,” Zeggen ze dan. Dat mijn hele familie mij toen verontwaardigd opgebeld heeft met de vraag waarom ik dit “heugelijke nieuws” niet zelf had verteld en dat mijn oma zelfs in de stad werd aangesproken op deze leugen, hoor je dan niet. Nee, “het hoort er gewoon bij”... Bedenk dus altijd dat je niet zomaar alles moet geloven wat in de media wordt gezegd. Maar inmiddels kan ik er beter mee omgaan.


Ik ben gegroeid als persoon en als lifecoach-in-spe- heb ik meer geleerd om mij af te sluiten en voor mijzelf te kiezen. Om niet zoveel aan te trekken van alle (negatieve) commentaren. Maar soms is het nog moeilijk en dat weten jullie ook, jullie hebben zelf ook ervaring met negatieve commentaren op Instagram, gepest worden op school, roddelen, noem maar op.

Van de liefde hou ik, je kunt ook wel zeggen dat ik erg romantisch ben ingesteld. Timor is mijn allerbeste vriend en wie weet als de tijd rijp is, wat we allemaal zullen posten en vertellen, zo lang zijn we nou ook nog niet samen. Er zijn mensen die na 1 maand een relatie “Facebook Official” maken en elkaar online vertellen dat dit hun ware liefde voor altijd is (niets mis mee, iedereen moet het voor zichzelf weten) maar zo zit ik niet in elkaar. Voor nu blijf ik lekker de dingetjes met jullie delen die ik leuk vind.

En wat ik ieder geval weet, is dat ik Zoey ben, mijn eerste boek aan het schrijven ben en keihard werk om mijn eerste filmrol binnen te halen. En dat is véél meer, dan alleen de vriendin van zijn. ✿

A92I1475.jpg