Hangbillen op Instagram

 
 

“Hoe langer ik naar de desbetreffende foto’s kijk hoe meer ik begin te vinden dat mijn neus te dik is, mijn sproeten lelijk en dat ik mijn billen vind hangen. En dan heb ik ook nog eens striae èn cellulites.“


Voor de duizendste keer scroll ik met mijn duim over het beeldscherm van mijn telefoon. Dat ik nog geen kramp in mijn duim heb is een wonder.
Instagram, ik kijk er zo’n beetje om de 5 minuten op en volgens mij herkent iedereen dit wel. Maar ik besef dat ik best vaak twijfel of ik wel een foto zal uploaden. Van een gewone selfie, tot vakantiefoto’s in bikini, of foto’s van een fotoshoot (waar ik best een bloot badpak droeg, al zeg ik het zelf).

Billen zoals Kim Kardashian of Kylie Jenner heb ik niet. Integendeel, hoe langer ik naar de desbetreffende foto’s kijk hoe meer ik begin te vinden dat mijn neus te dik is, mijn sproeten lelijk en dat ik mijn billen vind hangen. En dan heb ik ook nog eens striae èn cellulites. Dat hebben al die perfecte modellen online niet..

Deze foto kan ik toch ècht niet uploaden! Of toch wel?  Terwijl mijn billen ondertussen al voor mijn gevoel op mijn enkels hangen en ik in mijn hoofd al een huid zoals die van een sinaasappel heb, besef ik mij dat er geloof ik echt een steekje los zit bij mij.
Dit is toch gewoon mijn lichaam? Een foto uploaden op Instagram hoort toch geen kwestie van leven of dood te zijn? Hoe ben ik zo geworden? Dit is nou eenmaal wie ik ben.

En voor ik het weet druk ik op de knop. De foto staat online.
“Zo, wat mooi! Ik wou dat ik zo’n lichaam had, je staat zeker elke dag in de sportschool!” Is een van de eerste reacties.
Ik? Wat? Denkend aan de frikandellen met appelmoes en patat die ik gisteravond nog als avondeten heb gegeten, kijk ik naar de vele appjes van mijn trainer, of ik nog leef en wanneer ik weer kom kickboksen? Sinds Dance Dance Dance heb ik bijna niets aan sport gedaan (joh, ik moest eerst een jaar bijkomen!) behalve dan die paar –letterlijk twee -  verdwaalde kickbokslessen verspreid over de afgelopen maanden. En deze mevrouw wilt mijn lichaam en denkt dat ik elke dag in de sportschool sta?

Mijn ogen gaan open.

In 1 klik toegang hebben tot de mooiste stukjes uit het leven van bijna iedereen op deze wereld, logisch dat we daar onzeker van worden.

Wij zijn vrouwen, wij zijn mensen en wij hoeven niet perfect te zijn, sterker nog, hoeveel leuker is het om een niet perfecte foto op Instagram te zien? Het maakt toch eigenlijk niets uit of we putjes in onze billen of benen hebben, een vetrolletje zien hangen of een onderkin hebben als we lachen. We moeten van onszelf leren houden en ons vooral niet teveel vergelijken met alle prachtige Instagram modellen, met hun honderd photoshop apps.

En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, als je weer tien fitgirls voorbij ziet komen met keiharde abs en een gezonde smoothie in hun hand, terwijl jij met een zak chips of een pizza in je joggingpak een Netflix serie aan het bingewatchen bent (mijn favoriete hobby). Maar uiteindelijk moeten we het gewoon doen, in plaats van uren twijfelen over of we er wel mooi genoeg uitzien, want eerlijk is eerlijk: Waar de één hangbillen in ziet, is voor een ander een mooi gevormde perzik. ✿

 
 
 

CosmoG!RL

Published.